Omgeving

zuidwest friesland

In het Friese Merengebied is het ’s winters rustig. In de zomer is het levendig, maar is er nog steeds ruimte in overvloed. Het leven is er goed. Trek er actief op uit met fiets, boot of benenwagen en beleef je eigen micro-avontuur. 

De boerderij gelegen tussen het pittoreske Sandfirden en watersportdorp Oudega SWF dat diverse voorzieningen biedt.

In 2018 was Leeuwarden / Fryslân, culturele hoofdstad van Europa! Maar ook de jaren hierna is het genieten van alle evenementen die er in de provincie worden georganiseerd. Denk aan iepenloftspullen (open lucht theaters), shows van het Friese paarden stamboek en spectaculaire fierljepwedstrijden (polsstokspringen).

natuur & cultuur

Ûnder de Wol is centraal gelegen tussen verschillende meren als de Fluessen en de Brekken en daarmee onderdeel van het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân.

Ook het bosrijke Gaasterland en de IJsselmeerkust met historische stadjes als Hindeloopen en Stavoren en behoren tot deze unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie. Ga op zoek naar de 11 fonteinenin de 11 Friese steden!

Met 700 kerken kent Friesland de grootste kerkdichtheid van Europa! Kom naar bijzondere historische plekken zoals de klokkentoren van Greonterp, de Broerekerk van Bolsward, de klokkenstoel van Idzega en het eeuwenoude kerkje van Westhem. Of wandel eens een etappe van het pelgrimspad van de heilige Sint Odulphus.

Bovendien verblijf je in een Natura 2000 gebied, dat door de overheid is aangewezen als speciale beschermingszone voor vogels die er winterrust houden. Begin oktober zie je de eerste ganzen al aankomen. Vrijwel alle kleine rietganzen die zomers op Spitsbergen (Noorwegen) broeden, overwinteren op slechts enkele vierkante kilometers in Zuidwest Friesland. In het voorjaar kun je weidevogels als de grutto en kievit weer spotten rondom de boerderij.

Op het platteland waar Ûnder de Wol gevestigd is, doen de koeien hun best smakelijke zuivel voor je te maken. Ga eens on tour met de bio boer (op een eiland)! En proef die heerlijke kaas van De Fryske of Nylander, verkrijgbaar bij de Doarpswinkel in Oudega. Ook een lekkere winkel op fietsafstand: De 3 Ambachten in Workum.

Daarnaast is Fryslân het land van Doutzen Kroes, MC Escher, Mata Hari, Epke Zonderland en het paard van Zorro. Haal het meeste uit je verblijf en trek erop uit: bezoek levendige stadjes, spraakmakende evenementen, fascinerende musea of bezienswaardigheden.