Schaatsen

smelten van natuurijs

Als de opvolgers van Piet Paulusma een strenge winter voorspellen, gaat ons hart sneller kloppen. We smelten al bij de gedachte aan natuurijs. En af en toe wordt deze hartenwens weer een paar dagen werkelijkheid…

Boek gauw een appartement bij Ûnder de Wol als er natuurijs in aantocht is en maak het ook mee!

Zodra het kan, is er een ijsbaan op het meer grenzend aan het dorp: de Oudegaaster Brekken. Deze ijsbaan wordt uitgezet door de ijsvereniging, dus er is controle op de veiligheid. Daarvóór is er al een kleine ijsbaan voor de kinderen, midden in het dorp. Bekijk hier de ijsbanen die open zijn.

Als er meer ijs komt te liggen, kun je vanuit Oudega alle kanten op schaatsen. In Zuidwest Friesland zijn alle meren en vaarten met elkaar verbonden. Je schaats zo naar Heeg, Gaastmeer, Workum, Bolsward, IJlst en Sneek. Of nog verder; naar Sloten, Hindeloopen of Stavoren! Misschien moet je klúnen bij een brug, maar daar is de pret niet minder om.

Maak je een schaatstocht over natuurijs? Neem dan een klein rugzakje mee met een flesje water en een boterham. Her en der zullen wel kraampjes met koek en zopie staan, maar toch.

Trek voor de veiligheid handschoenen aan, doe een muts of helm op en doe misschien kniebeschermers om. Neem een fluitje en twee schroevendraaiers aan een touwtje mee. Als je in een wak valt, kun je met het fluitje mensen alarmeren en de schroevendraaiers gebruiken als ijspriemen om jezelf eruit te trekken. Ga liever niet alleen schaatsen, let altijd goed op je eigen veiligheid!

Het leuke is; als je in Stavoren bent, en hast de piip út (je bent heel moe), dan kun je met de trein terug naar Sneek. En daar de bus nemen naar Oudega. Kom je zonder blaren weer thuis. ’s Avonds lekker opwarmen in de privé sauna. 

Mail of bel ons om een appartement te reserveren.