Schaatsen

smelten van natuurijs

Als het gaat vriezen, worden wij heel blij! Wij smelten bij de gedachte aan natuurijs. En Piet Paulusma voorspelt alweer een lange winter.

Boek snel een kamer bij B&B Ûnder de Wol om te kunnen genieten van schaatsen op natuurijs in Friesland.

Zodra het kan, is er een ijsbaan op het meer grenzend aan het dorp: de Oudegaaster Brekken. Deze ijsbaan wordt uitgezet door de ijsvereniging, dus er is controle op de veiligheid. Daarvóór is er al een kleine ijsbaan voor de kinderen, midden in het dorp. Bekijk hier de ijsbanen die open zijn.

Als er meer ijs komt te liggen, kun je vanuit Oudega alle kanten op schaatsen. In Zuidwest Friesland zijn alle meren en vaarten met elkaar verbonden. Je schaats zo naar Heeg, Gaastmeer, Workum, Bolsward, IJlst en Sneek. Of nog verder; naar Sloten, Hindeloopen of Stavoren! Soms moet je misschien even klúnen, maar daar is de pret niet minder om.

Maak je een schaatstocht over natuurijs? Neem dan een klein rugzakje mee met een flesje water en een boterham. Her en der zullen wel kraampjes met koek en zopie staan, maar toch.

Trek voor de veiligheid handschoenen aan, doe een muts of helm op en doe misschien kniebeschermers om. Neem een fluitje en twee schroevendraaiers aan een touwtje mee. Als je in een wak valt, kun je met het fluitje mensen alarmeren en de schroevendraaiers gebruiken als ijspriemen om jezelf eruit te trekken. Ga liever niet alleen schaatsen, let altijd goed op je eigen veiligheid!

Het leuke is; als je in Stavoren bent, en hast de piip út (je bent heel moe), dan kun je met de trein terug naar Sneek. En daar de bus nemen naar Oudega. Kom je zonder blaren weer thuis.

’s Avonds in de B&B kun je lekker douchen en je stijve spieren opwarmen in de sauna. 

En de volgende ochtend staat er een voedzaam ontbijt voor je klaar. Op naar een nieuwe dag schaatsen in Friesland, op natuurijs!

Wil je dit ook meemaken? Bel of mail ons om een kamer vast te leggen!