Sloepvaren in waterrijk Zuidwest Friesland

Zuidwest Friesland is de ‘place to be’ voor doorgewinterde watersporters. Maar ook als je nog nooit gevaren hebt, zijn de Friese meren ideaal om het eens te proberen.

Vaarroutes
In Zuidwest Friesland vind je volop vaarroutes voor sloepen. Met een sloep kun je precies onder de betonnen duikers doorvaren en zo kun je gemakkelijk naar bijvoorbeeld Heeg, IJlst of Bolsward varen. Alle dorpen en stadjes in Zuidwest Friesland zijn met elkaar verbonden via het water. In alle plaatsen kun je je boot aanleggen en een terrasje pakken.

Electric-only vaarroutes
Er zijn ook twee electric-only routes aangewezen, speciaal voor de stille elektrische sloep, SUP of kano, zodat de natuur niet wordt verstoord.

Sloepverhuur
Je kunt een mooie (elektrische) sloep huren bij de Werff in Oudega SWF, bij de Pollepleats in Westhem of bij It Gouden Plakje in Gaastmeer. Allemaal op loop- en fietsafstand van boerderij appartementen Ûnder de Wol.

Varen zonder vaarbewijs
Het leuke is: iedereen kan varen! Je hebt hiervoor geen vaarbewijs nodig en het is niet moeilijk om met een sloepje te gaan varen, ook al heb je geen ervaring. In het Friese merengebied heb je de ruimte.

Onbewoond eiland
Onderweg op de Friese meren kom je een aantal eilandjes tegen waar je gratis mag aanleggen. Sommige zijn heel klein, anderen wat groter. Je kunt er even een wandelingetje maken, zwemmen, een boekje lezen en op sommige eilanden zijn er ook bramen te plukken.

Varen met de hond
Ook voor je hond is het een leuke belevenis om te gaan varen. Vanaf de boot kan de hond lekker om zich heen kijken en er zijn allemaal lekkere luchtjes op te snuiven. Volgens Boswachter Arjan Postma is het een feestje voor je hond. Misschien kunnen jullie onderweg wel ergens een frisse duik nemen?

Suppen of kanoën
Ben je sportief aangelegd? Zuidwest Friesland is ook een paradijs voor suppers en kanoërs. Huur een sup of kano en verken op een mooie dag, op eigen kracht het water rondom boerderij appartementen Ûnder de Wol.

Vergeet Giethoorn, kies voor vrijheid, rust en ruimte in het Friese merengebied!