Fiets de Elfstedentocht op eigen houtje

Regelmatig komen er gasten naar boerderij Ûnder de Wol die de Elfstedentochtroute met de fiets afleggen. Ûnder de Wol een perfecte uitvalsbasis voor het afleggen van de tocht der tochten want Oudega Súdwest Fryslân ligt te midden van de zeven zuidelijke Elfsteden stadjes.

De zuidelijke Elfsteden stadjes
Vanuit Ûnder de Wol fiets je binnen een uur naar: IJlst (Drylts), Sneek (Snits), Workum (Warkum), Hindeloopen (Hylpen) en Bolsward (Boalsert). Sloten (Sleat) en Stavoren (Starum) liggen iets verder weg, maar ook goed op de fiets bereikbaar vanuit Oudega.

De Elfsteden schaatsroute, Ûnder de Wol is bij de rode pijl tussen de Friese meren gesitueerd

De noordelijke Elfsteden
Voor de vier meer noordelijk gelegen steden Leeuwarden (Ljouwert), Dokkum (Dokkum), Franeker (Frentsjer) en Harlingen (Harns) moet je iets verder trappen. Maar het is niet onmogelijk. De complete Elfstedenfietsroute (inclusief Dokkum) is zo’n 260 kilometer, maar die kilometers kun je natuurlijk verdelen over meerdere dagen.

Elfstedenfietstocht in vier etappes
Om het je gemakkelijk te maken is de Elfsteden fietsroute in 4 etappes ingedeeld, zodat je een paar mooie dagen op de fiets in Friesland kunt doorbrengen. Als je op onderstaande linkjes klikt vind je de etappes met daarbij een handig lijstje met fietsknooppunten.

– Etappe 1: Sneek – Stavoren (75 km.)
– Etappe 2: Stavoren – Harlingen (55 km.)
– Etappe 3: Harlingen – Dokkum (75 km.)
– Etappe 4: Dokkum – Sneek (55 km.)

Het Friese boemeltje
Ook is het mogelijk in IJlst (6 km. vanaf de boerderij) met je fiets op de trein stappen. Het boemeltje levert je keurig op Leeuwarden centraal af. Meestal zitten er maar weinig mensen in de trein buiten de spitstijden, dus alle ruimte om je fiets mee te nemen. Vanaf station Leeuwarden fiets je zo langs het water van de Dokkumer Ee naar pelgrimsstad Dokkum. En het is ook nog mogelijk per trein naar Franeker en Harlingen door te reizen. Let op dat je wel een apart ticket moet kopen om je fiets mee te nemen in de trein. Check de website van vervoerder Arriva.

Bewegwijzering Elfstedentocht
De Elfstedenfietsroute is goed bewegwijzerd door recreatieschap Marrekrite. Je kunt gewoon de rechthoekige Elfstedenroute bordjes volgen en dan kom je langs de mooiste plekjes van Friesland. De groene bordjes zijn voor de route met de klok mee, de blauwe bordjes zijn voor de route tegen de klok in.

De bebording van de Elfstedenroutehier in het blauw – in Kimswerd bij de brug

Culturele Friese pareltjes
De Elfstedenfietstocht is niet voor snelheidsduivels. Neem de tijd om in iedere stadje de kunstzinnige fontein en alle andere bezienswaardigheden te bekijken. In Hindeloopen heb je bijvoorbeeld het Schaatsmuseum en in Dokkum het keerpunt waar alle schaatsers moesten stempelen om terug te keren naar Leeuwarden. De steden zijn stuk voor stuk prachtige culturele pareltjes!

De route brengt je ook langs highlights zoals Bartlehiem en de tegeltjesbrug met de blauwe tegeltjes waarop de foto’s van alle deelnemers – inclusief koning Willem Alexander – zijn te vinden. Dus trek er gerust een week voor uit om al die leuke plekjes van Friesland te ontdekken! Iedere avond keer je gemakkelijk naar Ûnder de Wol terug voor je welverdiende nachtrust.

Vragen over de Elfstedentocht
Heb je nog vragen over het afleggen van de Elfstedentocht per fiets? Of wil je een appartement reserveren? Mail, bel of whats-app naar Wiepkje voor reisadvies op maat – info@underdewol.nl of 0031 (0)6 15 51 75 66

Appartement in Zuidwest Friesland online boeken
Wil je weekje Ûnder de Wol reserveren voor het afleggen van die prachtige Elfstedentocht? We hebben de komende maanden nog een aantal ‘gaatjes’ in de planning. Check hier online de beschikbaarheid >>>

De kunstige Elfsteden tegeltjesbrug bij Giekerk, zeker een bezoek waard!