Wintertrip

Kom je overwinteren in Zuidwest Friesland?

Op het Friese platteland is het na zonsondergang nog donker. Op een heldere avond zie je duizenden sterren aan de hemel, de maan in zijn gedaante van die nacht en het steeds terugkerende schijnsel van de vuurtorens van de Waddeneilanden.

Opfriesen
In het najaar en de winter kun je in Friesland genieten van de rust en de donkerte. Opladen door ontladen. Wij noemen dat ‘opfriesen’.

Sterren kijken in de hottub
In de kerstvakantie staat er een hout gestookte hottub van Huureentub.nl achterop het erf. Geniet met een frisse neus van een warm bad… Laat je ons tevoren weten welk dagdeel je de hottub wilt afhuren? Dan zorgen we dat ‘ie op tijd warm is (dit duurt 2 uren).

Opwarmen in de sauna
Onze boerderij beschikt over een fijne privé wellness met Finse sauna die je kunt afhuren voor één of meerdere uren. Wij zorgen voor opgietwater met een geurige olie erin. Mmm… dat is pas lekker opwarmen na een frisse wandeling.

Winterzwemmen
Zwemmen in koud water is harstikke gezond. Geef je immuunsysteem een boost met een sprong in de Oudegaaster Brekken. Nog nooit gedaan? Natuurcoach Janet leert je hoe je dit veilig aanpakt.

Rustige feestdagen
In december kun je hier ontsnappen aan de Sinterklaas- en kerstdrukte. Wat dacht je van sterrenkijken vanaf je eigen terrasje? Of – onder het genot van een glaasje berenburg – in de vlammen bij de vuurschaal staren? Opwarmen in de Finse sauna? Of een Dark Sky park in Friesland bezoeken? Voor een vuurwerkvrije jaarwisseling ben je ook van harte welkom, samen met je hond.

De kracht van de maan
Wil je de volle maan aanschouwen? Reserveer dan een appartement rond 9 oktober, 8 november (totale maansverduistering!) of 8 december 2022. In de periode waarin de kracht van de maan het grootst is, voelen veel mensen zich energiek, creatief en wellustig. Perfect voor een paar dagen weg dus.

Oudst werkende planetarium
Aan het plafond van de woonkamer van een grachtenpand in het Friese Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd rond 1780 gebouwd door ‘een eenvoudige wolkammer’ genaamd Eise Eisinga.

Ganzen spotten
Eind september arriveren ze al: de ganzen die komen overwinteren in Zuidwest Friesland. De Kleine Rietgans is een bijzondere vogelsoort die graag rondom de Oudegaaster Brekken overwintert. Neem je verrekijker mee, want het is spectaculair om te zien: die duizenden vogels om je heen.

Schaatsen op natuurijs
Wie aan Friesland denkt, denkt aan schaatsen. Zou er deze winter weer natuurijs liggen? Ooo wij hopen het van harte! Vanuit Ûnder de Wol schaats je zo alle kanten op. Geen vorst? De indoor-ijsbanen in Leeuwarden en Heerenveen liggen binnen een half uur rijden.

Opwarmertjes
Heb je het koud? Vraag ons om wollen leensokken en steek een kaarsje aan. Drink daarbij een glaasje beerenburg of beerinnenburg om je ziel te verwarmen. De sfeervolle proefzolder van distilleerderij Weduwe Joustra in Sneek is een aanrader om dit Friese kruidenbittertje te leren kennen.

Veerpontjes varen door
Dit najaar varen de fietsveerpontjes in Zuidwest Friesland door tot en met november (weekends). En in de weekenden van maart starten de pontjes alweer op. Zodoende kun je ook buiten het zomerseizoen een mooie fietstocht of wandeling rond de Friese meren maken! Check de vaartijden.

LUNA Lichtfestival
Kom van 14 t/m 22 oktober naar LUNA Waterstad! Maak een boottocht door de historische Elfstedenstad Sneek en geniet van magisch verlichte grachten en kunstwerken in licht-design.

Nacht van de Nacht
Als je in het weekend van 29 oktober 2022 bij ons verblijft kun je deelnemen aan een ‘Nacht van de Nacht’ activiteit in de omgeving. Kijk hier voor een overzicht aan nachtelijke activiteiten.

Verhalenroute Brekkenpaad (17 km)
Op zaterdag 19 november kun je deelnemen aan de verhalenroute ‘Brekkenpaad’ rondom Ûnder de Wol. Het kan per fiets of juist wandelend. Bekijk hier de routekaart en wat er die dag te doen is!

Verhalenavond
Vrijdagavond 18 november 2022 worden er in heel Friesland verhalen verteld. Kom dat weekend naar Friesland, luister naar mooie verhalen en overnacht bij Ûnder de Wol.