Wintertrip

Kom je overwinteren in Zuidwest Friesland?

Op het Friese platteland is het na zonsondergang nog donker. Op een heldere avond zie je duizenden sterren aan de hemel, de maan in zijn gedaante van die nacht en het steeds terugkerende schijnsel van de vuurtorens van de Waddeneilanden.

Opfriesen
In het najaar en de winter kun je in Friesland genieten van de rust en de donkerte. Even helemaal niets hoeven. Vertragen zonder vertraging. Opladen door ontladen. Wij noemen dat ‘opfriesen’.

Winterzwemmen
Zwemmen in koud water is harstikke gezond. Geef je immuunsysteem een boost met een sprong in de Oudegaaster Brekken. En naderhand een lekkere warme douche in je eigen appartement.

Opwarmen in de sauna
Onze boerderij beschikt over een fijne privé wellness met Finse sauna die je kunt afhuren voor één of meerdere uren. Lekker opwarmen na een frisse wandeling. Tussen de saunagangen door kun je buiten sterren kijken. Herken jij de Grote Beer (het steelpannetje)?

De kracht van de maan
Wil je een prachtige volle maan aanschouwen? Reserveer dan een appartement als de maan volledig te zien is. In de periode waarin de kracht van de maan het grootst is, voelen veel mensen zich energiek, creatief en wellustig. Perfect voor een paar dagen weg dus.

Veerpontjes varen door
Dit jaar varen de fietsveerpontjes in Zuidwest Friesland in de weekenden van maart alweer. Zodoende kun je al vóór het zomerseizoen een mooie fietstocht of wandeling rond de Friese meren maken! Check de vaartijden.

Nacht van de Nacht
Als je het laatste weekend van oktober bij ons verblijft kun je deelnemen aan een ‘Nacht van de Nacht’ activiteit in de omgeving. Kijk hier voor een overzicht aan nachtelijke activiteiten.

Open Museum MAAND
Kom in de maand november naar Zuidwest Friesland voor de Open Museum Maand! Maar liefst 15 prachtige musea zijn dan gratis toegankelijk! Van Jopie Huisman tot Woudagemaal en van Houtstad IJlst tot het Eerste Friese Schaatsmuseum. Vraag je vouchers bij Ûnder de Wol.  

Verhalenavond
Op de derde vrijdagavond van november worden er in heel Friesland verhalen verteld. Kom dat weekend naar Friesland, luister naar mooie verhalen, onder andere in het kerkje van Sandfirden, en overnacht aansluitend bij Ûnder de Wol.

Oudst werkende planetarium
Aan het plafond van de woonkamer van een grachtenpand in het Friese Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd rond 1780 gebouwd door ‘een eenvoudige wolkammer’ genaamd Eise Eisinga. Sinds september 2023 is dit planetarium officieel tot UNESCO werelderfgoed uitgeroepen!

Ganzen spotten
In oktober arriveren ze al: de ganzen die komen overwinteren in Zuidwest Friesland. De Kleine Rietgans is een bijzondere vogelsoort die graag rondom de Oudegaaster Brekken overwintert. Neem je verrekijker mee, want het is spectaculair om te zien: die duizenden vogels om je heen.

Schaatsen op natuurijs
Wie aan Friesland denkt, denkt aan schaatsen. Zou er deze winter weer natuurijs liggen? Ooo wij hopen het van harte! Vanuit Ûnder de Wol schaats je zo alle kanten op. Geen vorst? De indoor-ijsbanen in Leeuwarden en Heerenveen liggen binnen een half uur rijden.

Opwarmertjes
Heb je het koud? Vraag ons om wollen leensokken en steek een kaarsje aan. Drink daarbij een glaasje beerenburg of beerinnenburg om je ziel te verwarmen. De sfeervolle proefzolder van distilleerderij Weduwe Joustra in Sneek is een aanrader om dit Friese kruidenbittertje te leren kennen.

Rustige feestdagen
In december even ontsnappen aan de Sinterklaas- en kerstdrukte? Sterrenkijken vanaf je eigen terrasje? Of – onder het genot van een glaasje berenburg – in de vlammen bij de vuurschaal staren? Opwarmen in de Finse sauna? Of een Dark Sky park in Friesland bezoeken? Voor een vuurwerkvrije jaarwisseling ben je ook van harte welkom, samen met je hond (sorry al volgeboekt).

Musical De Tocht
Wil je de magie van de Elfstedenschaatstocht (nog) eens beleven? Ga dan naar de spectaculaire musical De Tocht. Sinds kort te zien in een enorm – speciaal gebouwd – theater met een draaiende ijsvloer in Leeuwarden. Bestel je tickets online.