Wintertrip naar Friesland

Kom overwinteren in Zuidwest Friesland…

Op het Friese platteland is het na zonsondergang nog donker. Op een heldere avond zie je duizenden sterren aan de hemel, de maan in zijn gedaante van die nacht en het steeds terugkerende schijnsel van de vuurtorens van de Waddeneilanden.

In het najaar en de winter kun je bij boerderij appartementen Ûnder de Wol genieten van de rust en de donkerte. Maar ook zijn er interessante dingen om mee te maken:

Winterzwemmen
Zwemmen in koud water wint aan populariteit. Geef je immuunsysteem een boost met een sprong in de Oudegaaster Brekken. Nog nooit gedaan? Natuurcoach Janet leert je hoe je dit veilig aanpakt.

Nacht van de Nacht
Als je in het weekend van 29 oktober 2022 bij ons verblijft kun je deelnemen aan een ‘Nacht van de Nacht’ activiteit in de omgeving. Kijk hier voor een overzicht aan nachtelijke activiteiten.

Verhalenavond
Vrijdagavond 18 november 2022 worden er in heel Friesland verhalen verteld. Kom dat weekend naar Friesland, luister naar mooie verhalen en overnacht bij Ûnder de Wol.

Rustige feestdagen
In december kun je hier ontsnappen aan de Sinterklaas- en kerstdrukte. Wat dacht je van sterrenkijken vanaf je eigen terrasje? Of – onder het genot van een beerenburger – in de vlammen bij de vuurschaal staren? Opwarmen in de sauna? Of een Dark Sky park in Friesland bezoeken? Voor een vuurwerkvrije jaarwisseling ben je ook van harte welkom, samen met je hond.

De kracht van de maan
Wil je de volle maan aanschouwen? Reserveer dan een appartement rond 9 oktober, 8 november (totale maansverduistering!) of 8 december 2021. In de periode waarin de kracht van de maan het grootst is, voelen veel mensen zich energiek, creatief en wellustig. Perfect voor een paar dagen weg dus.

Oudst werkende planetarium
Aan het plafond van de woonkamer van een grachtenpand in het Friese Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd rond 1780 gebouwd door ‘een eenvoudige wolkammer’ genaamd Eise Eisinga.

Winter pontjes
Dit najaar zijn er een aantal veerpontjes in Zuidwest Friesland die doorvaren in de herfst- en kerstvakantie. Ook in de weekenden van november en maart varen de pontjes. Zodoende kun je ook in de winter mooie fietstochten of wandelingen rond de Friese meren maken! Check deze pagina voor de routes.

Ganzen spotten
Eind september arriveren ze al: de ganzen die komen overwinteren in Zuidwest Friesland. De Kleine Rietgans is een bijzondere vogelsoort die graag rondom de Oudegaaster Brekken overwintert. Neem je verrekijker mee, want het is spectaculair om te zien al die duizenden vogels om je heen.

Schaatsen op natuurijs
Wie aan Friesland denkt, denkt aan schaatsen. Zou er deze winter weer natuurijs liggen? Vanuit Ûnder de Wol schaats je zo alle kanten op. Ooo wij hopen het van harte! Geen vorst? De indoor-ijsbanen in Leeuwarden en Heerenveen liggen op 30 minuten rijden.

Opwarmen in de sauna
Onze boerderij beschikt over een fijne privé wellness met Finse sauna die je kunt afhuren voor één of meerdere uren. Wij zorgen voor opgietwater met een geurige olie erin. Mmm… dat is pas lekker opwarmen na een frisse wandeling.