Natuurwandeling Skriezekrite Idzegea

Dit rondje Oudega – Idzega brengt je op mooie plekjes zoals natuurgebied ‘de Pinepolder’ en de Idzegaasterpoel. Zo’n 40 boeren in dit gebied in Zuidwest Friesland werken al sinds 2005 samen onder de naam ‘Skriezekrite Idzegea’ aan herstel en behoud van dit weidevogelgebied. Deze wandelroute van 12 kilometer leidt je er dwars doorheen.


* Start bij B&B Ûnder de Wol en ga vanaf de parkeerplaats rechtsaf en ga op de driesprong wederom rechtsaf. Na een paar honderd meter wandelen over het fietspad, zie je links de afslag richting Idzega, ga hier over de brug.

* Vanaf de brug zie je de kop-romp boerderij van ‘Sterke Hantje‘ liggen. Vroeger woonde hier Hantje van der Meer, hij stond bekend als een grote, zware man. Hij droeg klompen, zo groot dat er een pasgeboren kind in kon liggen. 

* Je loopt nu over de Klokhúsdyk. Een ‘klokhús’ is een klokkenstoel. Deze zie je aan het einde van de weg aan de rechterkant staan. Een klokkenstoel is een vrijstaand houten geraamte waar een kerkklok in hangt, ter vervanging van een voormalige kerktoren. Ook in andere Friese dorpjes zijn klokkenstoelen te vinden, bijvoorbeeld in Smallebrugge en Goingarijp.

* Je passeert camping It Klokhús. Op deze boerderij wordt melk voor Weide Weelde geproduceerd. Een aantal boeren rondom Idzega houden extra rekening met de weidevogels en krijgen hiervoor een vergoeding van de melkfabrikant.

* Let op: ná de camping loop je bij het houten hekwerk rechtsaf het weiland in en loop je richting de rietkraag van de Idzegaasterpoel. Dus niet verder lopen over het betonpad naar de volgende boerderij!

* Je loopt vanaf nu langs de rand het meer door het gras. Je komt een vogelkijkpost tegen en even later loop je langs de Skûtelpoel tot aan de Rigedyk. Rondom het gehucht Idzega bevinden zich veel weidevogels. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in deze Pinepolder tussen Heeg en Oudega. Vergeet je verrekijker niet!

* Op de grotere doorgaande weg (Rigedyk) aangekomen ga je rechtsaf en na 300 m. (bij nr. 41) ga je linksaf het betonnen fietspad op richting het spoor. Je passeert een klein boerderijtje ‘de Putpleats‘. Hier in de buurt moet van 1480-1580 een kloostertje hebben gestaan, genaamd Nazareth, gesticht werd door ‘Graauwe Begijnen’ van de St. Augustinusorde.

* Bij het spoor ga je linksaf het Aldsylspaad op en loop je richting Oudega. Eerst zie je aan je linkerhand het ‘Joods kerkhof‘: ooit een begraafplaats voor zwervers en arme arbeiders die hier aan de aanleg van het spoor werkten.

* Daarna kom je weer een mooie vogelkijkpost tegen. Van hieruit kijk je over het spoor naar de vogels in de Pikemar en Hissemar.

* Je wandelt verder naar het dorp Oudega waar je een terrasje kunt pakken. Bij de kerk ga je over de brug en dan ben je na 1 km. weer terug bij B&B Ûnder de Wol!

Let op:
– Honden zijn niet toegestaan op deze route