Duurzaamheid

Hoe kunnen wij bijdragen aan een beter milieu? Waar moeten we rekening mee houden in onze omgeving? Zijn er producten uit de streek waarmee we onze gasten kunnen verrassen?

In het voorjaar van 2017, hebben we 45 zonnepanelen op onze schapenschuur laten monteren. Met deze zonnepanelen zouden we moeten kunnen voorzien in een groot deel van de energie behoefte van de B&B gasten en ons eigen stroomverbruik. We zetten de wasmachine aan zodra de zon schijnt!

Daarnaast kun je bij ons qua duurzaamheid het volgende verwachten: beperkte buitenverlichting om de donkerte ons heen niet te verstoren. We hebben tijdklokken op de lampen van de parkeerplaats en de gezamenlijke ruimte, die gaan ’s nachts uit. En zoveel mogelijk gebruik van LED lampen in ons pand om stroomverbruik te beperken.

Om de wasmachine minder te laten draaien, verschonen we bedlinnen en handdoeken alleen op verzoek. Ook is de minimum verblijfsduur in veel periodes minimaal 2 nachten, zodat we niet iedere dag bedlinnen hoeven te verschonen. Het wasmiddel dat we gebruiken is van de Zeepfabriek: 100% afbreekbaar dus goed voor het water in de sloot en tevens zacht voor de huid. 

Poetsen doen we veelal met schoonmaakazijn. Het is er tegenwoordig met lekkere geurtjes. Je kunt er bijna alles mee schoonmaken en het is biologisch afbreekbaar. Geen chloor bij Ûnder de Wol, want dat verstoort de van nature aanwezige bacteriën in onze septic tank.

Tenslotte het ontbijt; wij serveren een gevarieerd ontbijt per tafel. Doordat we een ontbijttijd met onze gasten afspreken, kunnen we de gerechten a-la-minute bereiden en serveren. Hiermee voorkomen we dat bijvoorbeeld het brood oud wordt. Door onze ervaring weten we hoe groot de porties ongeveer moeten zijn, dus is er minder afval. Heb je grote trek? Extra vragen kan altijd. 

De verse eieren halen we bij onze buren en de kruiden komen uit eigen tuin. Het brood komt van bakker Ypma, de jam wordt gemaakt door Hiltje Jagersma uit het dorp en de Weideweelde zuivel wordt geproduceerd door lokale boeren.