Duurzaamheid

Hoe kun je zelfs tijdens je vakantie bijdragen aan een beter milieu en je omgeving respecteren? 

energieverbruik beperken

In het voorjaar van 2017, hebben we 45 zonnepanelen op onze schapenschuur laten monteren. Met deze zonnepanelen kunnen we voorzien in de energie behoefte van onszelf en de gasten. Zodra de zon schijnt, zetten we de wasmachine aan!

Daarnaast kun je bij ons qua duurzaamheid het volgende verwachten: beperkte buitenverlichting om de donkerte ons heen niet te verstoren. We hebben tijdklokken op de lampen van de parkeerplaats en de ontvangstruimte, die gaan ’s nachts uit. En zoveel mogelijk gebruik van LED lampen in ons pand om stroomverbruik te beperken.

wassen en schoonmaken

Om de wasmachine minder te laten draaien, verschonen we handdoeken alleen op verzoek. Ook is de minimum verblijfsduur 3 nachten, zodat we niet iedere dag bedlinnen hoeven te verschonen. Het wasmiddel dat we gebruiken is van de Zeepfabriek: 100% afbreekbaar dus goed voor het water in de sloot en tevens zacht voor de huid. 

Poetsen doen we met schoonmaakazijn en ecologische schoonmaakproducten. Deze zijn biologisch afbreekbaar en dat is nodig want wij werken met een septic tank, waarin bacteriën nuttig werk doen. Het toiletpapier en de tissues zijn gemaakt van 100% gerecycled papier. We bestellen deze hygiëne producten via Hofweb.

In de badkamer vind je vegan douchegel met Nordic Swan Ecolabel, in de keuken ecologisch afwasmiddel en schoonmaakmiddel.  

afval inzamelen

Onze dieren eten graag de schillen en resten van groente en fruit en oud brood op. Verder is er een grijze container voor huishoudelijk afval en een groene container voor de resten van gemalen koffiebonen en dergelijke. Glas en papier natuurlijk apart houden.

Kom je onderweg op je fiets of in de boot zwerfafval tegen? Neem het alsjeblieft mee en stop het hier bij ons in de afvalbak.

verantwoord eten

Tenslotte het eten; wij proberen onze gasten te helpen lokaal en gezond te eten, zodat je genoeg energie hebt om lekker te gaan fietsen, wandelen of watersporten.

Scharreleieren kun je bij onze buren van de boerderij halen. Verse kruiden hebben we in de tuin.

In de Doarpswinkel op 1 km. wandelen, kun je onder andere brood van bakker Ypma en kaas van De Fryske kopen. Deze zuivel wordt geproduceerd door lokale boeren, die rekening houden met weidevogels.

Zelfgemaakte vruchtenjam kun je in het dorp halen bij de kraam van Hiltje (einde van de Breksdyk). Bij de kraam van Anna (op de Hagenadyk) kun je lekkere cakes kopen, ook zijn er het hele jaar door (!) ouderwetse pepernoten verkrijgbaar. De familie Hylkema heeft net over het spoor een melktap waar je biologische melk kunt tappen in je zelf meegebrachte fles.

De keukens zijn standaard bevoorraad met fairtrade Clipper tea en koffiebonen met Rainforest Alliance keurmerk.