Over ons

nieuwe bestemming stelpboerderij

Wil je meer weten over de stelpboerderij waarin de appartementen zijn gevestigd? Die is al meer dan honderd jaar oud. Waar vroeger de koeien op stal stonden, logeren tegenwoordig de gasten. In het voorhuis wonen Piet en Tiete Hoekstra, in het achterhuis Tjeerd en Wiepkje Kramer.

Hylkema’s pleats
De familie Hylkema woonde vele jaren op deze boerderij. Piet’s mem (moeder) werd 102 jaar geleden geboren op deze boerderij. Haar ooms Anne en Willem Hylkema hadden geen opvolger en zo kwamen Piet en Tiete in 1984 op de pleats (boerderij) terecht. Tot het jaar 2000 werden er op kleine schaal koeien gemolken op de Band 12.

Kangaroewoning
Het voorhuis van de boerderij wordt vandaag de dag nog steeds bewoond door Piet en Tiete Hoekstra-Terpstra. Oudste dochter Wiepkje ging in 2013 met haar man Tjeerd Kramer in de voormalige stal wonen. Nu er 2 families onder 1 dak wonen, is er een kangoeroewoning ontstaan. Dit zie je veel gebeuren in Friesland, waar oude stelpboerderijen hun agrarische functie verliezen, maar te groot zijn voor één bewoner.

De grote verbouwing
Vader Piet en schoonzoon Tjeerd hebben in 2013 en 2014 samen de gastenverblijven gebouwd aan de zijkant van de boerderij. Van oktober 2014 tot december 2020 runden we er B&B Ûnder de Wol. Daarna namen Tjeerd en Wiepkje het bedrijf over en volgde er een nieuwe verbouwing. In maart 2021 openden we boerderij appartementen Ûnder de Wol.

Beelden van vroeger
In de gezamenlijke ruimte hangen grote canvasdoeken met beelden van weleer. De familie Hylkema die poseert voor hun mooie pleats (boerderij) en oude pake Ygram Hylkema met de molens op de dijk achter de boerderij.

Pake en beppe
‘Pake’ (opa) Doekele Terpstra schilderde de schapen voor aan de wand in de kamers. ‘Beppe’ (oma) Anna Hoekstra-Ykema, die opgroeide op deze boerderij, maakte de wollen leensokken die gasten kunnen aantrekken tijdens hun verblijf.

De zusjes Hoekstra
Willeke, de jongste dochter van de familie Hoekstra ontwikkelde het logo en zorgde voor de styling van de appartementen. Zij en ook de andere twee zusjes Anna en Esther en schoonzusje Marchje helpen af en toe mee in geval van drukte of vakanties.

Beestenbende
Hond Yfke, 1 poes, 4 kippen, 2 varkens en ongeveer 25 schapen zorgen tenslotte voor de gezelligheid en verwerken bovendien alle oude boterhammen en groente- en fruitschillen.

Uit de hand gelopen hobby
Ûnder de Wol is een wat uit de hand gelopen hobby. Wiepkje heeft daarnaast haar eenvrouwszaak WOW hospitality – events – marketing. Tjeerd is ook ondernemer: hij werkt veel in de (akker)bouw en is dus vaak op pad. Wiepkje is ambassadeur van het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân en probeert je zo goed mogelijk te informeren over de omgeving.

We vinden het leuk je te ontvangen in onze verbouwde boerderij!

oan’t sjen! Familie Hoekstra & Kramer