Over ons

nieuwe bestemming

Wil je meer weten over de stelpboerderij waarin de B&B is gevestigd? Die is al meer dan honderd jaar oud. Waar vroeger de koeien op stal stonden, logeren tegenwoordig de gasten.

De familie Hylkema woonde vele jaren op deze boerderij. De broers Oane en Willem Hylkema hadden geen opvolger en zo kwam de zoon van hun ‘omkesizzer’ (nicht) Anna Hoekstra-Ykema in 1984 met zijn gezin op de ‘pleats’ (boerderij) terecht. Tot het jaar 2000 werd er door Piet Hoekstra op kleine schaal koeien gemolken op de Band 12.

Het voorhuis van de boerderij wordt vandaag de dag nog steeds bewoond door Piet en Tiete Hoekstra-Terpstra. Oudste dochter Wiepkje Hoekstra ging in 2013 met haar man Tjeerd Kramer in de voormalige stal wonen. Nu er 2 families onder 1 dak wonen, is er een kangoeroewoning ontstaan. Dit zie je veel gebeuren in Friesland, waar oude stelpboerderijen hun agrarische functie verliezen, maar te groot zijn voor één bewoner.

Vader Piet en schoonzoon Tjeerd hebben in 2013 en 2014 samen de gastenverblijven gebouwd aan de zijkant van de boerderij. Moeder Tiete en dochter Wiepkje mochten daarna schilderen en inrichten. In oktober 2014 werd de eerste kamer verhuurd. Sinds voorjaar 2015 zijn alle 3 de kamers en het appartement voor de gasten beschikbaar.

In de gezamenlijke ruimte hangen grote canvasdoeken met beelden van weleer. De familie Hylkema die poseert voor de ‘pleats‘ (boerderij), de ‘feint’ (knecht) die met de hand een koe melkt, een boerenechtpaar op de ‘sjees’ (luxe kar op hoge wielen) met Friese paarden ervoor…

‘Pake’ (opa) Doekele Terpstra schilderde de schapen voor aan de wand in de kamers. ‘Beppe’ (oma) Anna Hoekstra-Ykema, die opgroeide op deze boerderij, breide de wollen leensokken die de gasten kunnen aantrekken tijdens hun verblijf.

Willeke, de jongste dochter van de familie Hoekstra ontwikkelde het logo van de B&B. Zij en ook de andere twee dochters Anna en Esther helpen af en toe mee in de B&B: ontbijtjes bereiden, gasten ontvangen, schoonmaken, kamers (her)inrichten….

Hond Yfke, poes en de 25 schapen zorgen tenslotte voor de gezelligheid. En in het voorjaar zijn er natuurlijk lammetjes

De B&B is een uit de hand gelopen hobby. Wiepkje heeft daarnaast haar eenvrouwszaak WOW hospitality – events – marketing. Tjeerd is ook ondernemer: hij werkt veel in de (akker)bouw of is op pad met zijn Swarte Smoker, Tiete was werkzaam in de zorg en Piet als ZZP-er in de bouw.

We zijn allemaal trots je te mogen ontvangen op onze verbouwde boerderij!

oan’t sjen! Familie Hoekstra & Kramer