Over ons

nieuwe bestemming stelpboerderij

Wil je meer weten over de stelpboerderij waarin de appartementen zijn gevestigd? Die is al meer dan honderdvijftig jaar oud. Waar vroeger de koeien op stal stonden, logeren tegenwoordig de gasten. In het voorhuis wonen Piet en Tiete Hoekstra. Piet’s mem (moeder) Anna werd op deze boerderij geboren in 1920. 

Hylkema’s pleats
Zo´n anderhalve eeuw woonde de familie Hylkema op deze boerderij, pleats in het Frysk. De broers Anne en Willem en zus Ytje Hylkema hielden de boerderij na het overlijden van hun vader Ygram in bedrijf. Ytje´s zoon Johan bleef lang betrokken bij de pleats, maar koos een andere weg. Zodoende kwamen Piet en Tiete in 1984 op de pleats terecht. Tot het jaar 2000 werden er door hen op kleine schaal koeien gemolken op de Band 12.

De grote verbouwing
Vader Piet en schoonzoon Tjeerd hebben in 2013 en 2014 samen de gastenverblijven gebouwd aan de zijkant van de boerderij. Van oktober 2014 tot december 2020 werd hier B&B Ûnder de Wol gerund. Daarna hebben dochter Wiepkje en schoonzoon Tjeerd het bedrijf omgebouwd naar boerderij appartementen Ûnder de Wol.

Beelden van vroeger
In de hal hangen grote canvasdoeken met beelden van weleer. De familie Hylkema die poseert voor hun mooie pleats die toen nog gloednieuw was en oude pake (opa) Ygram Hylkema met de molens op de dijk achter de boerderij.

De familie Hoekstra
Wiepkje Hoekstra runt het gastenverblijf samen met haar man Tjeerd en ouders Piet en Tiete. Anna, Esther en Willeke – de zusjes Hoekstra – helpen af en toe mee. Ook schoonzusje Marchje kun je er aantreffen in geval van vakanties.

Beestenbende
De schapen en andere dieren zorgen voor gezelligheid op De Band en verwerken bovendien alle oude boterhammen en groente- en fruitschillen.

We vinden het leuk je te ontvangen in onze verbouwde boerderij!

oan’t sjen! Familie Hoekstra