Over ons

nieuwe bestemming stelpboerderij

Wil je meer weten over de stelpboerderij waarin de appartementen zijn gevestigd? Die is al meer dan honderdvijftig jaar oud. Waar vroeger de koeien op stal stonden, logeren tegenwoordig de gasten. In het voorhuis wonen Piet en Tiete Hoekstra, in het achterhuis Tjeerd en Wiepkje Kramer. Piet’s mem (moeder) Anna werd hier geboren in 1920. 

Hylkema’s pleats
Zo´n anderhalve eeuw woonde de familie Hylkema op deze boerderij. De broers Anne en Willem en zus Ytje Hylkema hielden de boerderij na het overlijden van hun vader Ygram in bedrijf. Ytje´s zoon Johan bleef lang betrokken bij de pleats (boerderij), maar koos een andere weg. Zodoende kwamen Piet en Tiete in 1984 op de pleats terecht. Tot het jaar 2000 werden er door hen op kleine schaal koeien gemolken op de Band 12.

Kangaroewoning
Het voorhuis van de boerderij wordt vandaag de dag nog steeds bewoond door Piet en Tiete Hoekstra-Terpstra. Oudste dochter Wiepkje ging in 2013 met haar man Tjeerd Kramer in de voormalige stal wonen. Nu er 2 families onder 1 dak wonen, is er een kangoeroewoning ontstaan. Dit zie je veel gebeuren in Friesland, waar oude stelpboerderijen hun agrarische functie verliezen, maar te groot zijn voor één bewoner.

De grote verbouwing
Vader Piet en schoonzoon Tjeerd hebben in 2013 en 2014 samen de gastenverblijven gebouwd aan de zijkant van de boerderij. Van oktober 2014 tot december 2020 runden we er B&B Ûnder de Wol. Daarna namen Tjeerd en Wiepkje het bedrijf over en volgde er een nieuwe verbouwing. In maart 2021 openden we boerderij appartementen Ûnder de Wol.

Beelden van vroeger
In de hal hangen grote canvasdoeken met beelden van weleer. De familie Hylkema die poseert voor hun mooie pleats en oude pake (opa) Ygram Hylkema met de molens op de dijk achter de boerderij.

De zusjes Hoekstra
Willeke, de jongste dochter van de familie Hoekstra ontwikkelde het logo en zorgde voor de styling van de appartementen. Zij en ook de andere twee zusjes Anna en Esther en schoonzusje Marchje helpen af en toe mee in geval van drukte of vakanties.

Beestenbende
Hond, poes, kippen, varkens en schapen zorgen voor de gezelligheid op De Band en verwerken bovendien alle oude boterhammen en groente- en fruitschillen.

Uit de hand gelopen hobby
Ûnder de Wol is een wat uit de hand gelopen hobby. Wiepkje heeft daarnaast haar eenvrouwszaak WOW hospitality – events – marketing. Tjeerd is ook ondernemer: hij werkt veel in de (akker)bouw en is dus vaak op pad. Wiepkje is ambassadeur van het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân en probeert je zo goed mogelijk te informeren over de omgeving.

We vinden het leuk je te ontvangen in onze verbouwde boerderij!

oan’t sjen! Familie Hoekstra & Kramer