Wandelroute IJlst & de Ruterpolder

Misschien wel de onbekendste van de Friese Elfstedenstadjes… Maar IJlst (of ‘Drylts’ in het Fries) is prachtig! Dit stadje heeft een beschermd stadsgezicht met historische huizen en authentieke overtuinen.

Zomers ligt de smalle Eegracht vol bootjes, ’s winters is het er heerlijk rustig. IJlst is zeker de moeite waard om wandelend te ontdekken.

[Best_Wordpress_Gallery id=”23″ gal_title=”Wandelroute Ruterpolder en IJlst”]

Klik hier voor de 3,5 km. lange route op de kaart van Routeyou.nl, deze route stond onlangs in Natuurmagazine Roots.

* Parkeer je fiets of auto bij de Poiesz supermarkt (Dassenboarch 32).

* Wandel naar de hoge fabriekspijp. Deze fabriek Nooitgedagt fabriceerde tot 1990 gereedschappen, houten speelgoed en schaatsen. In het bezoekerscentrum van Nooitgedagt kom je meer te weten over de historie van Nederlands grootste schaatsenfabriek.

* Neem achter de fabriek het pontje naar de overkant van het water ´de Geeuw’. Dit betreft een zelfbedienings kettingveerpont. In een paar minuten ben je in de Ruterpolder.

* Hierna volg je het schelpenpad door de Ruterpolder, een prachtig ingepolderd natuurgebied dat 150 hectare meet. Het uitgestrekte, open landschap biedt al honderden jaren een voedselrijke leefomgeving voor talloze diersoorten, zoals weidevogels, reeën én Friese roodbonte koeien.

* In de verte zie je een zwarte boerderij; de Rispens State. Dit is een biologisch fokbedrijf voor Friese roodbonte koeien. Het is een extensieve veehouderij waar het welzijn van de dieren voorop staat. De kalveren krijgen veel ruimte om gezond op te groeien tot krachtige koeien. De Friese roodbonte koe is een authentieke koe. Op dit moment zijn er wereldwijd slechts 500 Friese roodgekleurde runderen. Grote kans dat je tijdens je wandeling een roodbonte tegenkomt!

* Na 2,5 km schelpenpad kom je weer terug in de ‘stad’. Je wandelt over de prachtige Eegracht met haar grachtenpandjes terug naar de supermarkt.

* Onderweg kun je rechts afslaan naar de fierljepschans. IJlst is één van de belangrijkste plaatsen in Friesland waar zomers de fierljep wedstrijden worden gehouden. Je kunt een bezoek brengen aan de spectaculaire wedstrijden of eens deelnemen aan een fierljep clinic om zelf te ervaren hoe het is om zo ver te kunnen springen met een lange polsstok.

* Vlakbij de supermarkt, zie je Houtzaagmolen De Rat in IJlst. Je kunt deze achtkantige molen bezichtigen. De molen is nog volop in productie!

* Onderweg naar de molen zul je ook een fleurige fontein passeren. Dit is 1 van de 11 fountains. Iedere Friese Elfstedenstad kreeg in 2018 een fontein, gemaakt door verschillende internationale kunstenaars.

* Achter de molen bevindt zich een schelpenpad voor fietsers en wandelaars langs De Geeuw naar Sneek. Je komt aan in een woonwijk van Sneek en van hieruit fiets je zo door naar het centrum van deze bekende Elfstedenstad, met haar Waterpoort, oude grachtjes en gezellige terrassen.

Let op:
– Geen honden toegestaan op het pad door de Ruterpolder
– Van 15 maart – 15 juni is het pad gesloten vanwege het broedseizoen