Wandelroute IJlst & de Ruterpolder

Eén van de meest dichtbij gelegen Friese Elfstedenstadjes is IJlst (of ‘Drylts’ in het Fries). Dit stadje heeft een beschermd stadsgezicht met historische huizen en authentieke overtuinen. Zomers ligt de smalle Eegracht vol bootjes, ’s winters is het er heerlijk rustig. IJlst is zeker de moeite waard om wandelend te ontdekken.

* Parkeer uw fiets bij de voormalige fabriek Nooitgedagt in het centrum van IJlst (Komt u met de auto, dan kunt u gratis parkeren bij de Poiesz supermarkt). Deze fabriek fabriceerde tot 1990 gereedschappen, houten speelgoed en schaatsen. In het bezoekerscentrum van Nooitgedagt komt u meer te weten over de historie van Nederlands grootste schaatsenfabriek.

* Achter de hoge fabriekspijp, neemt u het pontje naar de overkant van het water ´De Geeuw´. Dit betreft een zelfbedienings kettingveerpont. In een paar minuten bent u in de Ruterpolder.

* Hierna volgt u het schelpenpad door de Ruterpolder, een prachtig ingepolderd natuurgebied dat 150 hectare meet. Het uitgestrekte, open landschap biedt al honderden jaren een voedselrijke leefomgeving voor talloze diersoorten, zoals weidevogels, reeën én Friese roodbonte koeien.

* In de verte ziet u een zwarte boerderij; de Rispens State. Dit is een biologisch fokbedrijf voor Friese roodbonte koeien. Het is een extensieve veehouderij waar het welzijn van de dieren voorop staat. De kalveren krijgen veel ruimte om gezond op te groeien tot krachtige koeien. De Friese roodbonte koe is een authentieke koe. Op dit moment zijn er wereldwijd slechts 500 Friese roodgekleurde runderen. Grote kans dat u tijdens uw wandeling een roodbonte tegenkomt!

* Na 2,5 km schelpenpad komt u weer terug in de ‘stad’. U wandelt over de prachtige Eegracht met haar grachtenpandjes terug naar de hoge pijp van Nooitgedagt.

* Vanaf hier kunt u met de fiets verder naar de fierljepschans. IJlst is één van de belangrijkste plaatsen in Friesland waar zomers de fierljep wedstrijden worden gehouden. U kunt een bezoek brengen aan de spectaculaire wedstrijden of eens deelnemen aan een fierljep clinic om zelf te ervaren hoe het is om zo ver te kunnen springen met een lange polsstok.

* Ook kunt u nog een bezoek brengen aan Houtzaagmolen De Rat in IJlst. De achtkantige molen met bijgebouwen zijn een plaatje om te zien. De molen is nog volop in productie en te bezichtigen voor publiek.

* Achter de molen bevindt zich een schelpenpad voor fietsers en wandelaar langs De Geeuw naar Sneek. U komt aan in een woonwijk van Sneek en van hieruit fietst u zo door naar het centrum van deze bekende Elfstedenstad, met haar Waterpoort, oude grachtjes en gezellige terrassen.

Fotocredits:
http://www.geocaching.com/
http://wandelfotosite.nl/elfstedentocht/
http://www.frieslandtourtips.nl/
http://itdryltserkypmantsje.nl/