Over ons

nieuwe bestemming

De stelpboerderij waarin de B&B is gevestigd is al honderden jaren oud. Waar vroeger de koeien in de stal stonden, logeren tegenwoordig de gasten.

De familie Hylkema woonde jaren op de boerderij, waarna de familie Hoekstra het overnam omdat de broers Oane en Willem Hylkema geen opvolger hadden. Tot het jaar 2000 werden er – op kleine schaal – koeien gemolken op de Band 12.

Het voorhuis van de boerderij wordt vandaag de dag bewoond door Piet en Tiete Hoekstra-Terpstra. Oudste dochter Wiepkje kwam met haar man Tjeerd Kramer in 2013 terug naar de boerderij om in de voormalige stal te gaan wonen. Nu er 2 families onder 1 dak wonen, is er een kangoeroewoning ontstaan. Dit zie je veel gebeuren in Friesland, waar oude stelpboerderijen hun agrarische functie verliezen, maar te groot zijn voor één bewoner.

Vader Piet en schoonzoon Tjeerd hebben in 2013 en 2014 samen de gastenverblijven gebouwd aan de zijkant van de boerderij. Moeder en dochter mochten zich daarna ontfermen over de inrichting. In oktober 2014 werd de eerste kamer verhuurd. Sinds voorjaar 2015 zijn alle 3 de kamers en het appartement voor de gasten beschikbaar.

In de gezamenlijke ruimte hangen grote canvasdoeken met beelden van weleer. De familie Hylkema die poseert voor de ‘pleats‘ (boerderij), de ‘feint’ (knecht) die met de hand een koe melkt, een boerenechtpaar op de ‘sjees’ (luxe kar op hoge wielen) met Friese paarden ervoor…

Pake (opa) Doekele schilderde de schapen voor aan de wand in de kamers. Beppe (oma) Anna, die opgroeide op deze boerderij, breide de wollen leensokken die de gasten kunnen aantrekken tijdens hun verblijf.

Willeke, de jongste dochter van de familie Hoekstra ontwikkelde het logo van de B&B. De andere twee dochters Esther en Anna helpen ook af en toe mee in de B&B: ontbijtjes bereiden, gasten ontvangen, schoonmaken…. En iedere winter richt Anna één van de kamers opnieuw in; zij is onze vaste styliste 😉

Hond Yfke, 2 poezen en 25 schapen zorgen tenslotte voor de gezelligheid. En in het voorjaar zijn er natuurlijk lammetjes

De B&B is een uit de hand gelopen hobby. Piet is namelijk ZZP-er in de bouw, Tjeerd is ook ZZP-er: hij werkt veel in de (akker)bouw of is op pad met zijn Swarte Smoker, Tiete was werkzaam in de zorg en Wiepkje is bedrijfsleider op de Pollepleats in Westhem.

We zijn allemaal trots je te mogen ontvangen in onze verbouwde boerderij!

oan’t sjen! Familie Hoekstra & Kramer