Over ons

nieuwe bestemming

Wil je meer weten over de stelpboerderij waarin de B&B is gevestigd? Die is al meer dan honderd jaar oud. Waar vroeger de koeien op stal stonden, logeren tegenwoordig de gasten.

Hylkema’s pleats
De familie Hylkema woonde vele jaren op deze boerderij. Piet zijn mem (moeder) Anna werd 100 jaar geleden geboren op deze boerderij. Haar ooms Oane en Willem Hylkema hadden geen opvolger en zo kwamen Piet en Tiete in 1984 op de ‘pleats’ (boerderij) terecht. Tot het jaar 2000 werden er op kleine schaal koeien gemolken op de Band 12.

Kangaroewoning
Het voorhuis van de boerderij wordt vandaag de dag nog steeds bewoond door Piet en Tiete Hoekstra-Terpstra. Oudste dochter Wiepkje ging in 2013 met haar man Tjeerd Kramer in de voormalige stal wonen. Nu er 2 families onder 1 dak wonen, is er een kangoeroewoning ontstaan. Dit zie je veel gebeuren in Friesland, waar oude stelpboerderijen hun agrarische functie verliezen, maar te groot zijn voor één bewoner.

De grote verbouwing
Vader Piet en schoonzoon Tjeerd hebben in 2013 en 2014 samen de gastenverblijven gebouwd aan de zijkant van de boerderij. Moeder Tiete en dochter Wiepkje mochten daarna schilderen en inrichten. In oktober 2014 werd de eerste kamer verhuurd.

Beelden van vroeger
In de gezamenlijke ruimte hangen grote canvasdoeken met beelden van weleer. De familie Hylkema die poseert voor hun mooie ‘pleats‘ (boerderij) en oude pake Ygram Hylkema (die 99 jaar oud werd) met de molens op de dijk achter de boerderij.

Pake en beppe
‘Pake’ (opa) Doekele Terpstra schilderde de schapen voor aan de wand in de kamers. ‘Beppe’ (oma) Anna Hoekstra-Ykema, die opgroeide op deze boerderij, breide de wollen leensokken die de gasten kunnen aantrekken tijdens hun verblijf.

De zusjes Hoekstra
Willeke, de jongste dochter van de familie Hoekstra ontwikkelde het logo van de B&B. Zij en ook de andere twee dochters Anna en Esther helpen af en toe ook mee in de B&B: ontbijtjes bereiden, gasten ontvangen, schoonmaken, kamers herinrichten….

De beestenbende
Hond Yfke, poes en de ongeveer 25 schapen zorgen tenslotte voor de gezelligheid. Tjeerd heeft tegenwoordig twee varkens die alle oude boterhammen en appelschillen verwerken. En in het voorjaar komen er weer lammetjes…

Uit de hand gelopen hobby
De B&B is een wat uit de hand gelopen hobby. Wiepkje heeft daarnaast haar eenvrouwszaak WOW hospitality – events – marketing. Tjeerd is ook ondernemer: hij werkt veel in de (akker)bouw of is op pad met zijn Swarte Smoker, Tiete was werkzaam in de zorg en Piet als ZZP-er in de bouw. Wiepkje is ambassadeur van het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân en probeert je zo goed mogelijk te informeren over de (ontstaansgeschiedenis van de) omgeving.

We zijn allemaal trots je te mogen ontvangen op onze verbouwde boerderij!

oan’t sjen! Familie Hoekstra & Kramer