Over ons

nieuwe bestemming stelpboerderij

Wil je meer weten over de stelpboerderij waarin de appartementen zijn gevestigd? Die is al meer dan honderdvijftig jaar oud. Waar vroeger de koeien op stal stonden, logeren tegenwoordig de gasten. In het voorhuis wonen Piet en Tiete Hoekstra. Piet’s mem (moeder) Anna werd op deze boerderij geboren in 1920. 

Hylkema’s pleats
Zo´n anderhalve eeuw woonde de familie Hylkema op deze boerderij. De broers Anne en Willem en zus Ytje Hylkema hielden de boerderij na het overlijden van hun vader Ygram in bedrijf. Ytje´s zoon Johan bleef lang betrokken bij de pleats (boerderij), maar koos een andere weg. Zodoende kwamen Piet en Tiete in 1984 op de pleats terecht. Tot het jaar 2000 werden er door hen op kleine schaal koeien gemolken op de Band 12.

De grote verbouwing
Vader Piet en schoonzoon Tjeerd hebben in 2013 en 2014 samen de gastenverblijven gebouwd aan de zijkant van de boerderij. Van oktober 2014 tot december 2020 werd hier B&B Ûnder de Wol gerund. Daarna hebben dochter Wiepkje en schoonzoon Tjeerd het bedrijf omgebouwd naar boerderij appartementen Ûnder de Wol.

Beelden van vroeger
In de hal hangen grote canvasdoeken met beelden van weleer. De familie Hylkema die poseert voor hun mooie pleats en oude pake (opa) Ygram Hylkema met de molens op de dijk achter de boerderij.

De zusjes Hoekstra
De oudste dochter Wiepkje runt de gastenverblijven samen met haar muzikale zusje Anna. Willeke, de jongste dochter van de familie Hoekstra ontwikkelde het logo en zorgde voor de styling van de appartementen. Het vierder zusje Esther en schoonzusje Marchje helpen af en toe mee in geval van drukte of vakanties.

Beestenbende
De schapen en andere dieren zorgen voor gezelligheid op De Band en verwerken bovendien alle oude boterhammen en groente- en fruitschillen.

We vinden het leuk je te ontvangen in onze verbouwde boerderij!

oan’t sjen! Familie Hoekstra