Duurzaamheid

Wil jij ook tijdens je vakantie je ecologische voetafdruk beperkt houden en je omgeving respecteren? Lees hieronder wat je bij Ûnder de Wol kunt verwachten op het gebied van duurzaamheid:  

energieverbruik beperken

We hebben 45 zonnepanelen op onze schapenschuur, waarmee we kunnen voorzien in de energiebehoefte van onszelf en de gasten.

Daarnaast kun je bij ons qua duurzaamheid het volgende verwachten: beperkte buitenverlichting om de donkerte ons heen niet te verstoren. We hebben tijdklokken op de lampen van de parkeerplaats en de ontvangstruimte, die gaan ’s nachts uit. En zoveel mogelijk gebruik van LED lampen in ons pand om stroomverbruik te beperken.

Er is een oplaadpaal voor elektrische auto’s op onze parkeerplaats.

Uiteraard vangen we regenwater van de daken op, dit wordt gebruikt als drinkwater voor de dieren en ook voor de tuin.

wassen en schoonmaken

We wassen zelf op eigen zonne-energie zodat er geen transport naar de wasserij hoeft plaats te vinden. We verschonen handdoeken alleen op verzoek. Ook is de minimum verblijfsduur drie nachten, zodat we niet iedere dag bedlinnen hoeven te verschonen. Het wasmiddel dat we gebruiken is van Brauzz of van de Zeepfabriek: 100% afbreekbaar dus goed voor het water in de sloot en tevens zacht voor de huid. 

Poetsen doen we met schoonmaakazijn en ecologische schoonmaakproducten van Marcel’s Green Soap. Deze zijn biologisch afbreekbaar en dat is nodig want wij werken met een septic tank, waarin bacteriën nuttig werk doen. Het toiletpapier, keukenpapier en de tissues zijn gemaakt van 100% Europees gerecycled papier, geleverd door The Good Roll.

In de badkamer vind je vegan douchegel met Nordic Swan Ecolabel en in de keuken ecologisch afwasmiddel.  

afval inzamelen

Onze dieren eten graag de schillen en resten van groente en fruit en oud brood op. Verder is er een grijze container voor huishoudelijk afval. Glas en papier natuurlijk apart bewaren, dat brengen we eens in de week naar het dorp. Het koffiedik van de gemalen koffiebonen mag je aan de planten doneren.

Kom je onderweg op je fiets of in de boot zwerfafval tegen? Neem het alsjeblieft mee en stop het bij ons in de afvalbak.

verantwoord eten

Tenslotte het eten; wij proberen onze gasten te helpen lokaal en gezond te eten, zodat je genoeg energie hebt om lekker te gaan fietsen, wandelen of watersporten.

Kom je naar de boerderij? Bestel dan tevoren boodschappen van lokale boeren via de Streekboer. Op vrijdag kun je je boodschappen oppikken bij de Welkoop in Sneek of Bolsward. Verschillende keukenkruiden vind je in de tuin rondom de boerderij.

In de Doarpswinkel op 1 km. wandelen, kun je onder andere lekkere verse broodjes van bakker Ypma en Friese biertjes kopen.

Boer Durk Breeuwsma op Sandfirden nummer 10 (3e boerderij ná de kerk) maakt biologische kaas van de melk van zijn Fries roodbonte koeien die samen met hun kalfjes in de wei lopen. Een wandeling waard!

De familie Hylkema heeft net over het spoor een melktap waar je biologische melk kunt tappen in je zelf meegebrachte fles.

Zelfgemaakte vruchtenjam kun je in het dorp halen bij de kraam van Hiltje (einde van de Breksdyk).

Bij de kraam van Anna (op de Hagenadyk) kun je lekkere huisgemaakte cakes kopen, ook zijn er het hele jaar door ouderwetse pepernoten verkrijgbaar.

Van het voorjaar tot het najaar kun je verse eieren, kruiden en bloemen kopen in het gemaaltje tussen Oudega en Gaastmeer, bij afslag Idzega. Kwekerij de Bascule heeft hier een kleine shop ingericht.

De keukens zijn standaard bevoorraad met fairtrade Clipper tea en koffiebonen met Rainforest Alliance keurmerk.

kleinschalig toerisme

Kom je Ûnder de Wol logeren, dan kies je voor kleinschalig toerisme. Je vindt bij ons rust, ruimte, natuur en cultuur. Hou je niet van vakantieparken, attracties en winkelcentra? Dan zit je hier goed!

Kies bewust voor een vakantie dichtbij huis, in een landelijk gebied met volop mogelijkheden voor duurzaam vermaak (fietsen, varen, wandelen). Wij streven naar een goede balans tussen leefbaarheid van de bewoners en dieren in onze omgeving en het recreëren van onze gasten.

Rond de boerderij groeien allerlei ‘onkruiden‘ zoals brandnetel, paardenbloem, vogelmuur en speenkruid en in het voorjaar zaaien we een akkerrand met wilde bloemen voor de bijen en andere insecten. Maar ook een beetje voor de mensen natuurlijk 😉

verbeteringen

Wij beseffen ons dat er nog veel te doen is. Binnen afzienbare tijd willen we de CV ketel van het gastenverblijf inruilen voor een systeem waarmee douchewater elektrisch wordt verwarmd.